Католици и активисти по репродуктивни права заедно в борбата срещу СПИН

четвъртък 25ти август 2005 Кристина Хараланова
„За първи път в историята, католици и активисти по сексуални и репродуктивни права си подават ръка, за да създадат коалиция от 16 държави на 11 езика, с цел да призоват Ватикана за отмяна на несправедливата забрана за използване на презервативи“, отбеляза Ози Уоруик, активист в борбата срещу разпространението на СПИН в Тринидад и Тобаго. „Казахме го на висок глас, за да може да се чуе навсякъде по света: 39,4 милиона души живеят със СПИН (към края на 2004 г.); повече от 60,000 души умряха от СПИН тази седмица, докато ние, в Кьолн, очаквахме пристигането на (...) (продължава)

Глобалната харта на жените за човечеството мина и през България

събота 18ти юни 2005 Живка Маринова
От 9 до 11 юни 2005 г., Глобалната харта на жените за човечеството, изработена и разпространена по света под ръководството на канадската организация “Световен марш на жените”, премина и през България.
Приета на 10 декември 2004 г. в Кигали, Руанда и стартирала околосветската си обиколка на 8 март 2005 г. в Бразилия, хартата се предава от страна на страна като щафета. Основната цел на хартата е да се предизвика дебат и кампании за премахване на бедността и насилието срещу жените.
Хартата се придружава от уникално пано, съдържащо везани и артистично (...) (продължава)

СВЕТОВЕН МАРШ НА ЖЕНИТЕ

събота 23ти април 2005
Хиляди жени празнуват предаването на щафетата на Световната женска харта за човечеството. (продължава)

Пекин+10

петък 15ти април 2005
От 28 февруари до 11 март 2005, Комисията по положението на жените проведе преглед и оценка на десетте години, изминали след приемането на Пекинската платформа за действие (Пекин + 10) и отпразнува тридесетата годишнина от Първата светолна конференция на ООН за жените в Мексико през 1975 г.
Целта на прегледа беше да се оцени постигнатото, да се открият пропуските и трудностите при прилагането на Пекинската платформа за действие, подписана от правителствата на 189 държави, както и на документите приети на сесията, наречена Пекин + 5 и по-точно на (...) (продължава)

Репродуктивното здраве на жените - къде сме и колко ни струва то

събота 2ри април 2005 Мария Величкова
На 30 март 2005г. Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии" (ДОИТ) проведе кръгла маса на тема "Репродуктивното здраве на жените - къде сме и колко ни струва то".
Живка Маринова, изп. директор на ДОИТ приветства участничките, представителки на неправителствени организации и институции, работещи в областта на репродуктивното здраве и обясни, че срещата е част от широка международна кампания в Централна и Източна Европа на мрежата АСТРА за сексуални и репродуктивни права и здраве. Присъствието само на жени в залата може би се дължи на факта, (...) (продължава)

Регионална подготвителна среща на икономическата комисия за Европа към ООН (UNECE) за 10 годишната оценка и преглед на Пекинската платформа за действие

петък 31ви декември 2004 Живка Маринова
През март 2005 г. в Ню Йорк Комисията по положението на жените ще предприеме по време на своята 49 сесия преглед на приложението на Пекинската платформа за действие и на Финалния документ от 23-тата специална сесия на Общото събрание на ООН, наречена “Жените през 2000 г.равнопоставеност на половете, развитие и мир през двадесет и първи век” и ще разгледа настоящите предизвикателства и стратегии за напредък и овластяване на жените и момичетата. (E/CN.6/2004/L.12) (продължава)

Дискриминацията на основание на пола и тежестта на доказване в законодателството на ЕС

четвъртък 30ти декември 2004 Мария Величкова
На 3 декември 2004г фондация "Джендър образование, изследвания и технологии"(ДОИТ) проведе работна среща с представители на съдебната система, на която представи новото си издание с това заглавие. (продължава)

Свободният софтуер – предизвикателство и алтернатива за НПО

четвъртък 5ти август 2004
Усвояването на нови знания и умения за използване на информационните и комуникационни технологии ще разшири и популяризира дейностите на неправителствените организации, особено женските и ще помогне за преодоляване на “технологичното разделение”, съществуващо на основание на пол и икономически статус (продължава)

archives: 0 | 8 | 16 | 24 | 32 | 40