Връстници обучават връстници в Деня на розовата фланелка

нициатива в рамките на кампания запревенция на насилието в романтичните връзки на тийнейджърите
Monday 29 February 2016 by Jivka Marinova

През 2015 г. в рамките на два различни, но допълващи се проекти, екипът на фондация ДОИТ проведе две обучения за обучители на връстници за момчета, в които активно участие взеха момчета от 35 СОУ „Добри Войников” в град София. Част от тези момчета гостуваха като обучители на връстници в град Ботевград.

Това се случи на 24 февруари 2016г., когато за пета поредна година в България, беше отбелязан Денят на розовата фланелка*. По този повод шест момчета гимназисти от столичното 35 СОУ „Добри Войников” проведоха обучение на 50 ученици от 4 до 7-ми клас в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” , град Ботевград.

JPEG - 42.5 kb
Botevgrad_urok2

По време на двете последователни обучителни сесии, обучители и обучавани обсъдиха недопустимите прояви на тормоз и агресия в училище и различни начини за справяне с отрицателните емоции в общуването с връстниците.

Момчетата-обучители от 35 СОУ представиха скечове, показващи различни форми на тормоз, които след това бяха обсъдени в малки групи.

JPEG - 50.7 kb
Botevgrad_urok
JPEG - 43.9 kb
Botevgrad_urok3

Обучителните сесии насърчиха учениците от Ботевград да мислят и говорят за трудните ситуации в училище. Те споделиха свои преживявания с батковците от София, които, от своя страна, им дадоха съвети как да се справят с агресията около себе си и в себе си. В разгара на дискусиите, обучението мина неусетно, като накрая всички участници в него изразиха желание и готовност за нови подобни срещи.

*За пръв път "Денят на розовата фланелка" е проведен в Канада през 2007 година. Поводът е инцидент в едно от училищата на провинция Нова Скотия. При откриването на учебната година група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, че е дошъл в училище, облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двама негови съученици купуват и разпространяват сред връстниците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави. Днес хиляди училища в цял свят отбелязват Деня на розовата фланелка като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите, свързани с пола.