Жертвите на катастрофалното срутване на сградата на Рана Плаза в Бангладеш и техните семейства все още не са получили компенсации за страданията си. Активистите на Световния марш на жените апелират към общи действия в подкрепа на работниците от глобалната шивашка промишленост
Wednesday 22 April 2015
JPEG - 36.5 kb
WMW_2015_RanaPlaza

На 24 април 2013 г. при срутването на сградата на Рана Плаза в Бангладеш загинаха над 1100 работници (повечето жени), а други 2500 бяха тежко ранени. Тези жени работеха при нечовешки условия и получаваха неморално ниски заплати, за да произвеждат дрехи за някои от най- известните и големи модни марки в света като Benetton, Primark, Mango, The Children’s Place, GAP и други.

В памет на тази катастрофа в целия свят се надига вълна от солидарност и милиони хора по света се мобилизират, за да поискат справедливост за жертвите, да потърсят отговорност от Марките и да изискат прилагането на необходимите мерки, за да се избегне повторение на тази ужасна катастрофа.

В следствие на международния натиск безопасността в шивашките предприятия в Бангладеш изглежда се е подобрила. Подписано е обвързващо споразумение, наречено „Споразумение относно осигуряване на безопасността на сградите срещу пожар“, което определя минимални стандарти на работните места чрез програма от независими инспекции, повишаване на съзнанието на обществото и избор на комитети по осигуряване на здравословна и безопасна среда във всяка фабрика.

Процесът на компенсиране на жертвите на Рана Плаза се наблюдава от коалиция от различни заинтересовани лица като представители на правителството на Бангладеш, промишлеността и синдикатите. До сега, вече две години след катастрофата жертвите са получили едва от 40% до 70% от това, което им се дължи. Фирмите за облекло, получаващи милиони печалби всяка година са допринесли незначително за създаването на фонда за подпомагане на жертвите на Рана Плаза и на практика не изпълняват поетите отговорности.

Какво искаме ние?

Искаме всички фирми, отговорни за това да изпълнят незабавно своите ангажименти към жертвите и да платят пълната сума на дължимата от тях компенсация.

Искаме да спре преследването на активистите, които се борят в защита на жертвите и техните семейства. Синдикалисти от различни страни алармират, че върху тях се упражнява натиск и тормоз от страна на различни сектори , както в Бангладеш, така и извън страната. В Ню Джърси (САЩ) един от оцелелите от срутването на Рана Плаза – Актер, заедно с други 27 активисти са били арестувани в главната квартира на фирмата The Children’s Place, когато са провеждали кампания и са се опитали да предадат писмо на Изпълнителния директор на фирмата.

Искаме също по-голям ангажимент от страна на правителството да осигури спазването на наскоро подписаното Споразумение и производството на текстил да се извършва отговорно, спазвайки правата на човека и опазвайки природата.

Какво можем да направим?
 Да осъзнаем своята отговорност като потребители и да действаме съвестно и последователно, търсейки информация за произхода на облеклото, бойкотирайки марките, които не насърчават политика на производство, отговорна както по отношение на правата на човека на производителите и на опазването на природата.

 Да упражняваме натиск върху фирмите, чиито дрехи са се произвеждали в Рана Плаза, за да изпълнят те задълженията си за компенсиране на жертвите на катастрофата, по-специално Benetton, The Children’s Place, Walmart, Mango.

 Да се присъединим към 24-часовата акция на Световния марш на жените. Да покажем чрез нашите действия, че Рана Плаза е навсякъде, и че жените страдат във всяко ъгълче на света от последиците на безкрайната алчност на капиталистическата система.

На 24 април 2015 г. от 12 до 13 ч. сте поканени да организирате вашите акции, да говорите за Рана Плаза в съответствие с вашия контекст! Не забравяйте да споделите с нас снимки, постери и други материали! Изпратете ги на адрес: info@marchemondiale.org , така че ние да може да ги сложим на сайта www.wmw-2015.info.

Ние ще маршируваме, докато спре потисничеството на всяка една жена от Рана Плаза и навсякъде по света.