Въпреки популярното твърдение за топлотата и гостоприемството на българите, и гордостта, че на времето не са позволили депортирането на евреите, то трудно се вписва в днешната реалност, в която омразата се лее свободно и безнаказано
Friday 5 September 2014 Мирела Петрова
article translations English

Речта на омразата не е просто част от нашето ежедневие, тя се е превърнала в начин на общуване, който неусетно се толерира от всеки. Влиянието на медиите, популярните лица и политическите фигури е повече от негативно. Дискриминацията и липсата на толерантност към всеки по-различен от обикновеното придобиват все по-големи размери.

В общество, което приема омразата за нещо нормално и незначително, има хора, които вярват, че нещата могат да се променят. Те се стремят към по-добър свят за всички и непрестанно търсят начини за справяне със ситуацията.

Организацията United for Intercultural Action събира именно такива хора със своята кампания No Hate Speech, придобила огромна популярност. Организацията събира активисти, фондации, различни организации и доброволци от целия свят с една обща цел – живот, без омраза.

Фондация ДОИТ подкрепя и участва в движението No Hate Speech, което е част от проекта Young People Combating Hate Speech Online, който се изпълнява в периода 2012 - 2014 г. Проектът е за равенство, достойнство, човешки права и социално разнообразие. Това е кампания, срещу речта на омразата, расизма и дискриминацията изразени чрез интернет. Целият проект е създаден в името на младежкото участие. Той е роден от предложение на представителите на Консултативния съвет по въпросите на младежта и одобрен от Съвета за младежта към Европейската комисия.

Срещите и семинарите на кампанията No Hate Speech обединяват идеи и практики от цял свят. Един от последните обучителни семинари към проекта, под мотото Wipe Out Hate (Да премахнем омразата) се състоя през октомври 2013 в Република Чехия. Споделянето на опит и обсъждането на различни проблеми показа, че независимо от различните аспекти на проблема, той съществува и борбата срещу него е от огромно значение за социалното развитие на младите хора.

JPEG - 93.7 kb
Prague-Oct.2013

Речта на омразата и престъпленията извършени заради омраза и дискриминация не са нещо ново, но години наред, особено в България, не се взимат никакви мерки за превенция и справяне с този проблем.

Когато омразата се лее онлайн, тя става дори още по-незабележима, но независимо дали в интернет, в класическите медии или в реалния живот, речта на омразата е нещо, което за съжаление се приема за нормално. В това отношение ситуацията в България е подобна на тази в Гърция, Сърбия, Македония и др. И докато нашите съседи отправят своите искания и оплаквания към властите, в България голяма част от речта на омразата идва именно от политическата трибуна и социалните лидери, а всичко това се приема като ежедневие.

Независимо дали църковни лидери призовават към саморазправа с хомосексуалистите или депутати наричат сирийските бежанци „канибали и масови убийци“, или пък политик твърди, че жените стават за „други работи, но не и за лидери“, това са все прояви на дискриминация, и реч на омразата.

Въпреки популярното твърдение за топлотата и гостоприемството на българите, и гордостта, че на времето не са позволили депортирането на евреите, явно тези добродетели се оказват мит. В България омразата съществува и остава ненаказана. Докато в държави като Италия, Франция, Германия и др. хората прикриват негативното си отношение към по-различните от тях, в България да мразиш става все по-модерно, а проявата на дискриминация е повод едва ли не за гордост.

Фондация ДОИТ, чиято основна целева група са младежите, подкрепя движението No Hate Speech. Като организация, за ДОИТ е от изключително значение да съдейства за повишаване на чувствителността на младежите по отношение на равнопоставеността във всички аспекти. Работейки за превенция на дискриминацията и речта на омразата, фондацията и всички други организации, подкрепящи движението се стремят да спрат игнорирането на неравенствата и да не позволяват повече поколения да растат в среда на омраза и насилие.

За да разберете повече за движението и как можете да се включите посетете http://www.nohatespeechmovement.org/ или http://www.nohate.bg/ .