Декларация на Световния Марш на Жените по случай 8 март 2014г.

Жени по света, ние ще маршируваме, докато всички не бъдем свободни!
Saturday 8 March 2014

Ние укрепваме нашата борба и солидарност, за да постигнем по-голяма независимост, свободата и защита на телата ни и на напредъка, постигнат от феминистките движения в света.

Жените по света са изправени пред проблеми, които са следствие от политически ситуации, насилие, крайната бедност и природни катаклизми, предизвикани от разрушаването и прекомерната експлоатация на природата, включително от рудодобивни компании.

Тези ситуации се отразяват на живота на всички жени по света и това ни предизвиква да търсим креативни форми, за справяне с тях. Въпреки това, ние се организираме и продължаваме да полагаме огромни усилия, за изграждане на алтернативи за жените да живеят пълноценно.

Знаем, че в Африка, в ситуация на война, жените от Централноафриканската република работиха усилено и успяха да изберат една жена, Катрин Самба-Панса, като глава на прехода на държавата. Това е първата стъпка, за да се увеличи участието на жените в продължаващия процес на преговори, но това създава ново предизвикателство, а именно - връщането на 500 000 разселени лица в Банги, включително лица, разселени към 16 общини и 78 подобщини – това са бежанци; възстановяването на върховенството на закона; възстановяването на икономиката след икономическия спад в страната.

Наскоро правителството на Уганда прие закон, който криминализира хомосексуалността и я наказва със смъртната присъда, а в същото време министърът на етиката и почтеността твърди, че "актът на изнасилване на момичета от мъже е естествен и предопределя, че хетеросексуалното изнасилване е за предпочитане от морална гледна точка пред хомосексуална връзка по взаимно съгласие". Нещо повече, президентът на Зимбабве – Мугабе поздрави правителството на Уганда и обеща, че в страната му ще бъде прокаран подобен закон в бъдеще. Тези позиции на държавни глави ясно показват враждебната реакция в областта на правата на жените и правата на човека като цяло.

В Западна Сахара продължават бруталните репресии на мароканското малцинство Сахарауи, живеещо в окупираната територия от силите на Laayoune. UNMS (Национален съюз на жените сахарауи) денонсира съучастието на европейските правителства, които са подписали споразумението за риболов между ЕС и Мароко, и призовават за солидарност жените по целия свят. Заключенията на последната конференция за солидарност с жените сахарауи апелират към международната общност, ООН, Африканския съюз и Европейския парламент за прекратяване на разграбването на ресурсите от Западна Сахара, осъждането на нарушенията на човешките права в окупираната от Мароко Сахара, чрез механизъм за защита на правата на човека, премахването на стената на срама и изпълнението на резолюциите на ООН, които предвиждат провеждането на референдум за самоопределение на народа сахарауи, за да се признават свободно и прозрачно.

В арабския свят жените все още страдат от масово насилие от организирани консервативни сили. В Ирак, Йемен и в Сирия милиони хора са загинали по време на войната подкрепена от имперските сили; в Египет и Тунис жените все още работят усилено, за да защитят своите права през много труден преходен период, а в Мароко женските движения работят за правна реформа, засилвайки движението за прогресивна промяна.

Палестинските жени са подложени на ежедневни унизителни практики от израелската окупация и се борят за своите национални права. В същото време те се борят за социално равенство и все още призовават за солидарност, за да се сложи край на израелската окупация и за прилагане на правата, недостъпни за палестинския народ.

В Азия, необузданата приватизация и корпоративната окупация на държавни земи и услуги продължават да лишават жените и техните семейства, особено в селските и местни общности, от техните източници на храна и средства за препитание. Тази ситуация прави жените, момичетата и децата уязвими по отношение на трафика на хора, експлоатацията, проституцията и сексуалното насилие. Много случаи на превземане от частния бизнес на градските пространства са разрушили градските бедни общности, изтласквайки ги в гори, минни райони и крайбрежни зони. Корпорациите превземащи земя, в действителност засилват последиците, причинени от тайфуни и природни бедствия. Лишени от социални услуги, доходи и препитание, самостоятелността на жените е застрашена допълнително от фундаменталистки религиозни сили, които отричат и пренебрегват репродуктивните права на жените, насърчават хомофобията и лесбофобията.

От друга страна широкото разпространение на насилието срещу жени е сериозен проблем, особено що се отнася до домашното насилие и изнасилването в брака, ранните браковете и трафика на жени и момичета. Колективното изнасилване в Индия и деградацията на условията на труд в региона остават силно обезпокоителни.

В Европа жените излизат на улиците в защита на правото на безопасен аборт, което право е застрашено в много страни на континента, където правото на аборт отдавна е било извоювано. В Испания правителството на ултра-консервативната десница иска да промени закона, уреждащ достъпа до аборт. Демонстрациите по улиците осъждат възхода на консерватизма и деснита групи, които с особено настървение атакуват правата и постиженията на жените, както и държавната репресия на народната мобилизация. Жените в Европа се борят всеки ден срещу нео-либералните политики и строги икономически мерки, които унищожават нашия достъп до здравеопазване, образование, жилищно настаняване и общи услуги, и тласкат някои хора към расизъм и ксенофобия.

В Латинска Америка, откриваме опити за държавен преврат срещу конституционното правителство на Венецуела, чрез насилствени и систематични атаки на опозиционните сили, чрез социалните мрежи. Нашите сестри от Световния марш на жените се изказаха публично осъждайки нападенията и маневрите, които се генерират от дясното крило, подкрепени от американските телевизионни канали и латинските канали в САЩ.

Множество страни продължават борбата за защита на своите територии, като в същото време се сблъскват с физически и психологически атаки. Жените се сблъскват със сексуално насилие и чрез насилствени и ранни бракове, вкарвайки момичета в робски условия на живот, до което води и развитието на секс индустрията в световен мащаб.

Голямата мощност на корпорациите допринася за отнемане и натрупване на природните ресурси като земя, вода, гори и заместители на битовото селско стопанство чрез екстракция и монокултури, изтласква жени и общности до задънена улица, без алтернативни средства за препитание. Държавата се оттегля от своята отговорност за осигуряване на достъп до основни здравни услуги, образование и жилища, като тази задача се стоварва на гърба на жените и семействата без каквито и да било средства, за да поемат разходите, до които тези отговорности водят. По същия начин, ние продължаваме да помагаме, настоявайки за премахването на патриархата, капитализма и колониализма, промотирайки социална организация за защита на прогресивните правителства на континентите, тези, които вярват, че един друг свят е възможен. В тези ситуации, ние, жените, продължаваме да се организираме, да намираме креативни начини да защитим живота, да разширим нашите движения, съюзи, да генерираме алтернативи, така че всички да бъдем заедно в действие.

9-тата международна среща в Сао Пауло, беше време на утвърждаване на нашето величие, нашата сила, нашето разнообразие, и преди всичко на нашето единство и солидарност в ангажимента да напреднем с нашия марш. С тази сила и вдъхновение ние се зареждаме от всички жени, които са дошли преди нас, и млади момичета, които рамо до рамо вървят с нас, за да подготвят нашата четвърта Глобална акция през 2015 г., за постигане на мобилизация, която да ни укрепи в защита на нашите тела и територии, и в бъдещето на независимостта, свободата и мира, за жени и народи.

Солидарността сред жените по целия свят е от съществено значение за оцеляването, защитата и прогреса на човечеството.

Жени по света, ние ще маршируваме, докато всички не бъдем свободни!

WORLD MARCH OF WOMEN DECLARATION_BG