Модата вече взе достатъчно жертви!

Оплакване до полската компания LPP, която притежава марките Reserved и House, известни и на българския пазар. Кампанията се повежда в партньорство с "Buy responsibly" и "Alliance of Associations Polish Green Network" Полша
вторник 22ри октомври 2013
article translations български

Достатъчно дълго вече носим дрехи, платени с човешки живот, човешко здраве и съществуване на предела на оцеляването!

Ако сте съгласни с това, подайте оплакване до полската компания LPP, която притежава марки, като Reserved и Cropp които произвеждат продукцията си във фабрики в Бангладеш. През април тази година фабриките, известни като Rana Plaza се срутиха и отнеха живота на 1131 работници, предимно млади жени.

Днес Вие можете да изразите мнението си, като протестирате срещу жестоките условия на труд в азиатските фабрики, където се произвеждат Вашите дрехи.

Можете да направите това, като се оплачете, че продуктите, които сте си купили, не са съвместими с човешките Ви ценностите и с моралните Ви принципи.

Безопасност на работното място и трудово възнаграждение за достоен живот

Член 23 (3) от Всеобщата декларация за правата на човека гласи, че всеки човек трябва да има правото на “справедливо и задоволително възнаграждение, осигуряващо за него и семейството му достойно човешко съществуване”.

Въпреки че декларацията е приета през 1948 г., на много места по света тези основни права все още не са гарантирани. Безопасността на работното място е залегнала не само в националните нормативни актове. Тя се споменава в Конвенция № 17 на МОТ от 10 юни 1925 г., която подчертава, че инцидентите на работното място подлежат на съответна компенсация. Жертвите на трагедията в Бангладеш през април тази година се нуждаят от незабавна компенсация. Много от оцелелите бивши работници са трайно осакатени, много са с ампутирани крайници, много няма да могат да се върнат на работа и да издържат семействата си.

Ръководствата на 10 от марките, произвеждащи облекла и използвали фабриките Rana Plaza като подизпълнители са решили да обсъдят начини, по които да платят компенсации на работниците. Полската корпорация LPP не се появи на обсъждането, въпреки че също е поръчвала продукция от срутилите се фабрики. LPP е собственик на водещите полски модни марки – Mohito, Reserved, House и Cropp. Етикети от последната са били открити в развалините на фабриките, където загинаха 1131 души. Няма съмнение, че кройката и качеството на дрехите LPP не отстъпват на облеклата, направени от техните конкуренти.

Защо тогава етичните стандарти на полската компания изостават толкова много от западните стандарти?

В резултат на активността на гражданите LPP прави стъпки напред към присъединяване към споразумението за осигуряване на противопожарна безопасност във фабриките в Бангладеш!

Благодарим на всички, които се присъединиха към акцията!

Оплакване