Делегация от ASTRA Youth участва в единадесетата международна среща по проблемите на женското здраве

неделя 25ти септември 2011 Elizabet Dimitrova
article translations English

Делегация от младежката мрежа на ASTRA участва в единадесетата международна среща за женското здраве в Брюксел, 13-17 септември, 2011 г. ASTRA беше представена от Марта Жостак от Полша, Татяна Слободиян от Украйна и младежкият координатор на ДОИТ – Елизабет Димитрова. Марта, Татяна и Елизабет представиха мрежата и нейния последен доклад, подготвен в началото на 2011 г.

Докладът е посветен на проблемите на момичетата и момчетата от 13 страни в Централна и Източна Европа. Той дава информация за състоянието на заразата с ХИВ/ СПИН и болести, предавани по полов път, процентът на абортите, употребета на презервативи и съществуването или липсата на здравни услуги, ориентирани към младите.

Трите представителки изтъкнаха нуждата от сексуално образование в училищата. Особено важно за младите хора е да получават разбираема информация, която се основава на научни изследвания.

JPEG - 42.3 KB

Много често младежите не използват презервативи, понеже за тях те са скъпи. Съществуват също и чисто етични спорове относно това кой трябва да купува презерватива- мъжът или жената.

Процентът на абортите в Източна Европа е висок и тенденцията е към нарастване. Увеличават се и случаите на ХИВ. Основна причина за тези проблеми е липсата на сексуално образование. Проучване в Грузия сочи, че само един от пет ученика знае, че ХИВ не може да се разпространи чрез ухапване от комар. Въпреки че в Украйна официално има сексуално образование в училищата много учители признават, че се страхуват да употребяват думата „секс”. Всички участници получиха копия от доклада на ASTRA.