Безопасно ли е Интернет пространството за децата в Европа

Опасността за европейските деца в Интернет произтича най-вече от нови онлайн запознанства и от опасно уеб-съдържание, качено от други потребители. Данните са от мащабно проучване на европейската мрежа EU Kids Online, което обхвана 23 420 деца на възраст между 9 и 16 години в 25 европейски държави.
петък 22ри октомври 2010
JPEG - 21.5 KB

5% от интернавтите в Европа на възраст между 9 и16 години са получавали неприятни и обидни съобщения онлайн, а 3% са изпращали такива съобщения. 2/3 от тези, които са получавали съобщения са били много разтревожени.

Данните са от мащабно проучване на европейската мрежа EU Kids Online, което обхвана 23 420 деца на възраст между 9 и 16 години в 25 европейски държави.

Изследването събра информация затова как децата използват Интернет, какво правят когато са онлайн, с какви проблеми се сблъскват и как се справят с тях. Освен хилядите възможности за комуникация, учене и забавление, мрежата крие и потенциални опасности като тормоз, получаване на съобщения и снимки със сексуално съдържание, порнография, контакти и срещи с непознати от Интернет, опасно уеб-съдържание и злоупотреба с лични данни. Акцентът бе поставен върху реакциите на децата, стратегиите които използват, за да се предпазят и тяхната ефективност.

Проучването е единствено по рода си, защото интервюира едновременно детето и негов родител, включва самостоятелно анонимно попълване на серия от въпроси, за да се избегне намесата на родителите, планирано е на базата на мета анализ на данни от страните-участнички.

Децата в Европа

Опасността за европейските деца в Интернет произтича най-вече от нови онлайн запознанства и от опасно уеб-съдържание, качено от други потребители. Според споделеното от децата, онлайн опасностите рядко се материализират в нанесени щети. Интервюираните са се почувствали най-обезпокоени от получаването на неприятни или обидни съобщения.

Децата между 9 и 16 г. правят много разнообразни и потенциално полезни неща онлайн: 84% използват Интернет за приготвяне на домашните, 74% играят игри, 83% гледат видеоклипове, 61% чатят. Едва 12% от 9 - 16 годишните в Европа споделят, че са били обезпокоени или разстроени от нещо, случило се в Интернет. Общо 39% от запитаните са се сблъскали с някаква опасност онлайн, но по-малко от 1/4 са били изложени на повече от един риск.

Рисковете, на които са изложени интернавтите се увеличават с възрастта. Делът на децата, изложени на (поне един) риск онлайн е 13% при 9-10 годишните и се увеличава прогресивно до 32% при 11 - 12 годишните, 49% при 13 - 14 годишните и 61% при 15 - 16 годишните.

Децата на 9 и 10 години имат по-малко умения и увереност. Затова пък повечето 11-16 годишни могат да блокират съобщенията от определен източник (60%), да променят настройките на профила си (52%), да сравнят уебсайтове и да преценят качеството им (51%) или да блокират спам (47%).

22% от 11-16 годишните са били изложени на поне един вид опасно уеб-съдържание: всяващо омраза (12%) или подтикващо към анорексия (11%), самонараняване (8%), употреба на наркотици (7%), самоубийство (5%). В сравнение с по-малките, тийнейджърите се натъкват на 4 пъти повече порнография и материали със сексуално съдържание.

В различните държави, децата са изложени в различна степен на онлайн рискове. Най-опасно е Интернет пространството в Естония, Латвия, Чехия и Швеция, където 2/3 от децата са били изложени на някаква потенциална заплаха.

Децата в България

92% от българските деца между 9 и 16 години използват Интернет. Сред тях 4 от 5 деца сърфират в мрежата всекидневно, което подрежда българчетата на първите места в Европа по честота на използване на Интернет. В същото време двойно по-малко са родителите, които влизат в Интернет с подобна честота.

България се отличава със сравнително безопасно кибер-пространство и с висок дял на Интернет пристрастеност сред 11-16 годишните. В тази възраст 43% от отговорилите заявяват, че им се случва често или много често да пропускат да се хранят или спят заради Интернет; да чувстват некомфорт, когато нямат достъп; да сърфират, въпреки че са загубили интерес; да пренебрегват семейство, приятели, домашни заради времето, което прекарват в мрежата.

51% от 9 -16 годишните имат профил в социална мрежа (Facebook, Myspace, Impulse.bg) Профилите на 1/3 от тях са публични, т.е. могат да бъдат посетени от всеки, 1/10 са включили в личната си информация адрес и телефон, а също толкова са заявили възраст, по-голяма от реалната.

През последните 12 месеца, 21% от запитаните са виждали снимки онлайн, които са “откровено сексуални”: например, снимки на голи хора или на хора, които правят секс. Едва 4% от отговорилите, са били разстроени или смутени от видяното.

21% от децата, които използват Интернет са били подложени на тормоз през последните 12 месеца, а сред тях 1/4 са били жертва на кибер-тормоз.

Мнозинството от родителите на 9-16 годишните Интернет потребители в България подценяват рисковете, на които са изложени техните деца. Дали това се дължи на липса на комуникация или на непознаване на потенциалните заплахи в мрежата ще разберем на следващото ниво на анализ.

Страните, включени в мрежата EU Kids Online са: Австрия, Белгия, България,Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния ,Словения, Испания, Швеция, Турция и Англия. Проучването е водено и координирано от Media Department of London School of Economics. Ако желаете да изтеглите доклада с първите заключения от проучването или да получите детайлна информация по методологията на проекта и етиката на проучването, посетете www.eukidsonline.net

За печатна версия на доклада, пишете на Фондация ДОИТ, представител на мрежата EU Kids Online в България