6 февруари - международен ден на безопасния Интернет

Живка Маринова
article translations English, français

На 6 февруари 2007 г. Международният ден за безопасен Интернет ще бъде честван за четвърти път в света. България бе поканена за участие в това събитие за първи път през 2005 г. През 2006 г. в честването се включиха 37 страни.

Международният ден ще бъде отбелязан с четири инициативи: блогатон; състезание за училища; телевизионна реклама и он-лайн списание. Мотото на уеб-базирания маратон (блогатон) е „Да преминем границите”. Той ще бъде открит от еврокомисар Вивиан Рединг, която е патрон на събитието. На всяка участваща държава ще бъде предоставено време, за да направи публикации за дейностите си в подкрепа на безопасността на децата в Интернет. За България времевият интервал е от 11:00 до 12:00 часа.

Координатор на българското участие през 2007 г. е Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). ДАИТС кани за участие всички организации, които чрез текст, картина или звук биха искали да разкажат какво правят, за да стане Интернет едно по-безопасно място за децата. Блогът ще остане отворен за коментари в продължение на една седмица.

Пълна информация за него може да бъде намерена на адрес: http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/news/events/sid2007.htm.

Фондация ДОИТ се присъединява и подкрепя идеите на международния ден за безопасен Интернет.