Католици и активисти по репродуктивни права заедно в борбата срещу СПИН

четвъртък 25ти август 2005 Кристина Хараланова
article translations English, français

„За първи път в историята, католици и активисти по сексуални и репродуктивни права си подават ръка, за да създадат коалиция от 16 държави на 11 езика, с цел да призоват Ватикана за отмяна на несправедливата забрана за използване на презервативи“, отбеляза Ози Уоруик, активист в борбата срещу разпространението на СПИН в Тринидад и Тобаго. „Казахме го на висок глас, за да може да се чуе навсякъде по света: 39,4 милиона души живеят със СПИН (към края на 2004 г.); повече от 60,000 души умряха от СПИН тази седмица, докато ние, в Кьолн, очаквахме пристигането на Папата. Няма да допуснем Ватикана да лобира на форуми като Обединените нации или Европейски съюз, за да спре достъпа до жизнеспасяващи презервативи на католици и не-католици.“

JPEG - 20 KB

Коалицията, наречена Световен младежки ден за всички (WYD4All) получи ентусиазирана подкрепа в Кьолн и по света при раздаването на съвети за безопасен секс и информация, свързана със забраната за използване на презервативи от католическите епископи. „Това показва, че младите хора са в защита на онези епископи по света, които се изправиха и казаха на Ватикана, че е морално да се използват презервативи, с цел предотвратяване пренасяне на смъртоносния вирус и че презервативите спасяват животи някъде по света.”, публикува коалицията на сайта с мнения


Световен младежки ден за всички (WYD4All) е международна младежка коалиция, решена да допринесе за промяна в църквата и бореща се за сексуални и репродуктивни права и млаждежки активизъм. WYD4All беше активна в Кьолн по времето на Световния католически ден на младежта в подкрепа на кампанията Condoms4Life (презервативи за живот) с цел да повиши общественото съзнание относно унищожителния ефект за забрана използването на презервативи от страна на католическите епископи.

Членове на коалицията са:

- Wir sind Kirche-JUGEND / We Are Church-YOUTH
- YouACT / European Youth Network for Sexual and Reproductive Health and Rights
- Catholics for a Free Choice
- CDD Bolivia/Católicas por el Derecho a Decidir
- Homosexuelle und Kirche / Homosexuals and Church

Българските участници в събитието представляваха Фондация Заедно - общуване за подкрепа и развитие и Фондация Джендър образование, изследвания и технологии в рамките на YouACT.

JPEG - 34.8 KB

Кампанията Condoms4Life е проект на Католици за свобода на избора (Catholics for Free Choice, CFFC), която издига етиката за сексуални и репродуктивни права, базирана на справедливост, отразяваща ангажимент към правата на жените за по-добър живот и уважение, и утвърждаваща моралния капацитет на жените и мъжете да взимат решения за собствения си живот. CFFC е базирана в САЩ и работи на международно ниво посредством беседа, образование и застъпничество, с цел да внедри горните ценности в обществената политика, в ежедневието, в анализа за феминизма и католическото социално мислене и доктрина.