Движение, което не може да бъде върнато назад
събота 23ти април 2005
article translations français, English

Световният марш на жените е движение, създадено от женски групи от различни етноси, култури, религии, политическа или класова принадлежност, различна възраст и сексуална ориентация. Това разнообразие не само че не ни разделя, но то ни обединява с една по-широка и всеобхватна солидарност.

През 2000 г., като част от Световния марш на жените ние написахме политическа платформа, съдържаща 17 практически искания за премахване на бедността по целия свят, подялба на богатствата, премахване на насилието срещу жените и зачитане на техния физически и морален интегритет. Ние предадохме тези искания на лидерите на Международния валутен фонд, Световната банка и Обединените Нации. Не получихме дори един конкретен отговор. Предадохме тези искания на народните избранници и лидерите на нашите държави.

От тогава непрекъснато продължаваме да защитаваме нашите искания. Ние предлагаме алтернативи за изграждане на друг свят. Ние сме активни в световните социални движения и в нашите общества. Ние насърчаваме да се мисли за място на жените в света, такова каквото е, и такова, каквото трябва да бъде.

С тази Световна женска харта за човечеството и нашите бъдещи действия ние препотвърждаваме, че е възможен друг свят, свят пълен с надежда и живот, който наистина е прекрасно място за живот на хората. Ние обявяваме нашата обич към света, към неговото разнообразие и красота.

Монреал, 18 април 2005 г.

Хиляди жени празнуват преминаването на Световната женска харта за човечеството през техните страни. На 8 март 2005 по улиците на Сао Пауло, Бразилия те бяха над 40 000, когато Хартата беше обявена в Америка, и щафетата беше поета от американските жени. Други 3000 жени присъстваха на преминаването й през аржентинската границата и пренасянето й през Аржентина, Боливия, Перу, Еквадор, Колумбия, Хаити, Куба и Хондурас.

На всяка спирка жените организират акции за да представят и разпространят Хартата и да я предадат на управляващите. Във всяка държава жените подготвят квадратни платна, представящи ценностите на Хартата, като след това ги съединяват в общо платно на международната солидарност.

Сега Хартата е в Мексико (от 21 до 28 април), след което ще премине в САЩ и Канада, като се очаква да пристигне във Ванкувър на 1 май 2005. Тя ще премине през английско говорещите провинции на Канада и ще пристигне в Квебек на 7 май 2005. Жените от Квебек ще изпратят Хартата на жените в Турция, която е началната точка на Европейската щафета. Щафетата ще завърши на 17 октомври 2005 г. в гр. Уагадугу, Буркина Фасо. На тази дата жените ще проведат 24-часова среща на женската солидарност.

Делегатите на Световния марш на жените, които се събраха в Кигали, Руанда, приеха Хартата на 10 декември 2004 г. Световната женска харта за човечеството представлява предложение за изграждане на свят, в който вече няма да съществува експлоатация, потисничество, нетолерантност и изключване, и където интегритета, различността и правата и свободите на всички се зачитат. Тя съдържа 31 твърдения, описващи основните принципи на създаването на такъв свят. Тези твърдения се основават на пет човешки ценности: равенство, свобода, солидарност, правда и мир.

Богата информация и снимки могат да бъдат намерени в секцията от 2005 г. на електронната страница на Световния марш на жените: http://mmf.lecarrefour.org. Текстът на Хартата и списък на страните, участващи в щафетата може да бъде намерен на адрес: http://www.marchemondiale.org