Учебен лагер за деца по превенция на трафика и сексуалната експлоатация

четвъртък 12ти януари 2006
article translations English, français

От 2 до 8 януари 2006 г. в комплекс „Света гора“ край Велико Търново посрещна 25 деца от различни социални домове (ДОВДЛРГ) в България и техните възпитатели.

Целта на учебния лагер, подготвен от ф-я ДОИТ и финансиран от международната организация “Глобален фонд за децата” беше подготовка на децата по темите, свързани с превенцията на трафика и сексуалната експлоатация. Децата участници в обучението ще се превърнат в бъдещи обучители на своите връстници.

В Търново групата беше посрещната от нас, организаторите от ф-я ДОИТ и от слънчевия януарски следобед след новогодишните празници.

Без да губим нито минута заведохме децата на хълма Царевец, за да ги запознаем отблизо с приказната история. За някои това беше първо посещение на старата столица и краткият спектакъл на входа на крепостта прикова вниманието на детските очи. Това беше и моментът на първото опознавана не групата и първите приятелства.

Занятията започнаха още на следващата сутрин под ръководството на екипа доброволци на д-р Ани Ангелова от В. Търново. През първите два дни децата се запознаха с основните елементи на обучението чрез връстници и знанията, необходими за опазване на сексуалното здраве.

Интерактивните сесии и игрите се редуваха и поддържаха вниманието и креативната атмосфера в залата. Стените бързо се покриха с постери, правила и очаквания.

Екипът на ф-я ДОИТ пое щафетата на третия ден и постепенно потопи децата в една нова материя, непозната и предизвикателна – права на човека и права на детето, джендър роли и предпазване от насилие, за да достигне през петия последен ден до превенцията на трафика и сексуалната експлоатация на децата.

Доброволките Цвети, Катя и Ева от фондация "Заедно" не оставиха децата нито за миг да паднат духом и с интересните игри и упражнения поддържаха интереса и настроението на всички. Живка Маринова представи основните теми на достъпен за децата език, така че те да приемат и осмислят това, което слушат.

Децата имаха възможност да разиграват различни роли, да се вживяват в ситуациите и да представят собствени решения. Колко много потенциал има в тях! Всичко това беше придружено от много музика, много рисунки, много разговори, много танци и топлата грижа на Божура Павлова.

Седмицата се изниза много бързо. Много по-бързо, отколкото се искаше на всички. И възрастните и децата бяха в плен на магията на новите приятелства, на наситеното общуване и на самото прекрасно място.

Обещахме си да се видим отново... Ние възрастните сънуваме още детската глъчка и сълзите и усмивките в очите.

Форум

  • > Една "леля" разказва...
    18ти януари 2006, от Жужи

    Случи се вълшебство! Мисля, че никога преди не ми се е случвало такова преживявавне - децата ме заредиха със страшно много енергия, която засегна всичките ми сетива! Още съм в "плен" на преживяното от детския лагер и се надявам никога да не го забравя. Мисля, че то ни обърна представите с "хастара навън" и се надявам, че ще ни направи поне малко по-добри.

    Не съм очаквала такива възпитани, точни и добри деца - страхотни бяха и вече много ми липсват. Още чувам сладките им гласчета и невероятното внимание, с което ме обграждаха. Наложи се да бъда леля, майка, приятелка, съветничка и всичко това ми беше страшно приятно - един сън, една приказка, която не мога даже добре да разкажа. И всички тези деца са така нежни и раними, а искат толкова малко - да си говориш с тях, да не ги забравиш. Те помежду си също много се сприятелиха и сближиха. Много страдаха, че се разделят, а и всичко свърши толкова бъро...